Zombi šetnja 2018

Dvanaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike ove godine biće održano od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru, a prethodiće mu peta Zombi šetnja zakazana za subotu, 13. oktobar.

Pripreme za šetnju održaće se u Kombank dvorani (bivši Dom sindikata) u periodu od 12.00 do 16.00. Više od 350 ljudi u zombije će maskirati profesionalni tim pod vođstvom majstora za specijalne efekte koji su svoje umeće dokazali u najboljim filmskim ostvarenjima domaće, regionalne, kao i holivudske produkcije – Miroslava Lakobrije, Svetane Gutić i Meline Drouvi. Priliku da predstave svoj rad imaće i učesnici nedavno održane radionice u Akademiji Purity posvećenoj savladavanju naprednih tehnika šminke kao što su maska, karakterna šminka, ogrebotine, rane. Tokom šminkanja biće organizovani razni programi i aktivnosti, a najbolje maskirane zombije i njihove šminkere očekuju nagrade. Događaj i ove godine ima humanitarni karakter, a sva prikupljena sredstva biće donirana Prihvatilištu za odrasla i stara lica.

Peta po redu Zombi šetnja počinje oko 16 časova i kretaće se centralnim beogradskim ulicama: Kombank dvorana – Skupština grada Beograda – Pionirski park – Kralja Milana – Hotel Moskva – Terazije – Bezistan – Kombank dvorana.

Šminka može da se opere ukoliko kapne na odeću, ali je preporuka da se ipak obuče stara garderoba. Šminka sa lica se skida vlažnim maramicama ili bebi uljem. Ožiljci sa lica i ostaci lepka mogu se skinuti alkoholom i bebi uljem, blagim pokretima u jednom smeru. Lice ne bi trebalo trljati jako da ne došlo do iritacije. Nakon skidanja maske, potrebno je operiti lice sa običnom vodom kako bi se u potpunosti skinuli ostaci šminke i bebi ulja.

Festival srpskog filma fantastike podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Opština Vračar, kao i niz prijatelja i sponzora festivala.