Završen 13. Festival srpskog filma fantastike

Trinaesti po redu Festival srpskog filma fantastike svečano je zatvoren sinoć dodelom ,,Koskara’’ i projekcijom nagrađenih filmova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

O nagradama je ove godine odlučivao tročlani žiri u sastavu: Feti Dautović, filmski i TV producent, Nikola Majdak, animator i režiser i Ivana Panić, producentkinja.

,,Koskara’’ za najbolji strani film dobilo je ostvarenje ,,Flotando’’, španskog reditelja Frenkija de Leonardisa, koji se putem video poruke zahvalio na priznanju.

Domaći kratkometražni film ,,Mališan’’ dobio je ,,Koskara’’ u kategoriji za najbolje vizuelne efekte u domaćem filmu. Nagrađen je tim u sastavu: Nikola Filipović, Vesna Peševska, Deana Petrović, Ivan Pribićević, Ada Sokolović i Petra Stojanović kao FX tim.

,,Kostakurta- Balada o Satankrajini’’ proglašen je najboljim filmom iz zemalja bivše Jugoslavije, bez Srbije. ,,Koskar’’ je uručen reditelju filma Saši Karanoviću.

Kratkometražni film ,,Bio dvaput jedan kralj’’ koji je režirao Vojin Vasović osvojio je dva ,,Koskara’’ i to u kategorijama za najbolji scenario domaćeg filma i za najbolji domaći film.

,,Koskara’’ u najmlađoj kategoriji, uvedenoj ove godine, za najbolju režiju domaćeg filma dobio je reditelj Momir Milošević za ostvarenje ,,Videćeš večeras’’.

Direktor Festivala srpskog filma fantastike Miroslav Lakobrija uručio je počasnog ,,Koskara’’ specijalnom gostu festivala, američkom reditelju Semu Firstenbergu. Lakobrija je naveo da festival dodeljuje počasnog ,,Koskara’’ Firstenbergu za posebna dostignuća u filmskoj industriji.

Nakon dodele ,,Koskara’’ prikazani su nagrađeni filmovi a upriličena je i svetska premijera domaćeg dugometražnog filma ,,Iza zatvorenih vrata 2’’ reditelja Davida Kolakovića.

Tokom trajanja festivala u takmičarskom programu prikazana su 34 kratka filma iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, dok je u informativnom programu, van konkurencije, publika mogla da vidi još tridesetak filmova. Pored toga, projekciju su imala tri domaća dugometražna filma, od kojih su dva posetioci mogli da pogledaju premijerno.