Rezultati konkursa „Svetlosne instalacije“

U okviru Festivala srpskog filma fantastike održan je konkurs „Svetlosne instalacije“ sa ciljem da se pruži podrška autorskim stvaraocima i afirmacišu vrednosti umetničkih dela, kreativnost i znanje.

Prvo mesto i nagradu od 8000 dinara osvojio je Paolo Gentilini za projekat „Limunar“. Rođen je 9. 1.1990. godine u Rovinju. Italijanskog porekla, od malena se bavio crtanjem, fotografijom i videom, te se na taj način počinje izražavati i isticati na različitim umetničkim takmičenjima širom zemlje, a i šire. Nakon završene gimnazije u Italiji, započinje studiranje u Pragu na „Prague Film School“, odseku za režiju i produkciju. Po završetku školovanja snima svoj prvi science-fiction dugometražni film čiji ga završetak u postprodukciji uvodi u svet 3D animacije i specijalnih filmskih efekata. Vođen time, u Zagrebu na „Visokom učilištvu Algebra“ upisuje smer 3D animacije i dizajna. U Londonu se upisuje na „Escape Studios“, smer pod nazivom „Composing for VFX“, nakon čega završava jednu od najprestižnijih radionica u domenu filmske produkcije na „New York Film Academy“ u Los Anđelesu. Trenutno radi kao freelancer na domaćim i internacionalnim projektima i počinje produkciju sopstvenih projekata u Hrvatskoj. Kao samostalni reditelj sarađuje sa Tonijem Cetinjski, mladom pevačicom Tiani, a u koproduciji sa „Darst Productions“ sarađuje sa ostalim izvođačima hrvatske scene.

Drugo mesto i nagradu od 6000 dinara osvojio je Dušan Miljuš za rad „Big bang“ . Umetnik je rođen 10.1.1966. u Beogradu. Diplomirao je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mileta Grozdanića. Do sada je izlagao na samostalnoj izložbi „Grafike u boji“ u Narodnom muzeju Požarevac, kao i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dve umetnice, Milena Bakmaz i Tamara Cvetic Černe, osvojile su treće mesto i nagradu od 4000 dinara za instaciju „Artinlight“. Milena Bakmaz je rođena 1983. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo, u klasi profesora Mrđana Bajića. Dobitnica je dve nagrade za skulpturu i rad u materijalu. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama i učestvovala u projektima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Njen rad je uglavnom baziram na temama percepcije, komunikacije, identiteta i pripadnosti. Pored skulpture uključuje i druge medije, instalaciju, fotografiju, audio i video zapis i digitalnu štampu. Tamara Cvetić Černe, rođena u Beogradu 1981. godine, diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na vajarskom odseku u klasi profesora Nikole Vukosavljevića. Dobitnica je nekoliko nagrada. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama kod nas i u inostranstvu. U poslednje vreme ove dve umetnice se bave dizajnom i proizvodnjom unikatne i ambijentalne rasvete od čelika a inspiraciju pronalaze u motivima grada pa time njihove skulptoralne lampe nose urban karakter.

Pobedničke instalacije
moći ćete da pogledate u Studentskom kulturnom centru u okviru Festivala srpskog filma fantastike, koji će se održati u periodu od 25. do 28. oktobra.