Počeo 15. Festival srpskog filma fantastike

Festival srpskog filma fantastike, 15. po redu koji se ove godine održava pod sloganom ,,Kad padnu maske’’ svečano je otvoren sinoć u 19 časova u Dvorani kulturnog centra.

Ceremoniji otvaranja prethodio je performans Inex Cirkus Teatra i nastup Vladimira Lalića.

Selektor festivala Jovan Ristić u svom obraćanju najavio je da će tokom trajanja festivala biti prikazani kratki i dugometražni filmovi iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta (Španije, Kolumbije, Argentine, Nemačke, Rusije).

Miroslav Lakobrija, direktor festivala, zvanično je otvorio ovu manifestaciju i izrazio uverenje da će ostvarenja koja su uvrštena u ovogodišnji program imati dobar odjek kod publike.

Na otvaranju festivala beogradskoj publici je prikazan prvi srpski art horor film ,,Vampir’’, autora Branka Tomovića. Film je urađen u srpsko-britansko-nemačkoj koprodukciji, snimljen je u selu Rujišnik i prati priču o britanskom građaninu srpskog porekla, Arnautu, koji nakon što svedoči zločinu u Londonu, dolazi u malo selo u centralnoj Srbiji gde se stara o lokalnom groblju. Tu počinju njegovi košmari i Arnaut sumnja da ljubazni i gostoljubivi meštani imaju zlokobne namere prema njemu. U filmu pored Tomovića igraju i Gorica Regodić, Joakim Tasić i Eva Ras, kojoj je ovo prva uloga u horor filmu.

Festival traje do 31. oktobra i održava se uz uz poštovanje ograničenog broja osoba, strogo pridržavanje i sprovođenje svih protivepidemijskih mera propisanih Uredbom Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.