Počeo 14. Festival srpskog filma fantastike

Četrnaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike svečano je otvoreno sinoć, u 19 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. 

Selektor festivala Jovan Ristić osvrnuo se na ovogodišnji izbor i istakao da je pristiglo najviše amaterskih filmova, budući da je korona virus privremeno usporio sve, pa i velike produkcije. Prema njegovim rečima, pandemija je inspirisala mlade, neafirmisane autore da se izraze kroz filmsko stvaralaštvo. Ristić je pozvao publiku na drugo festivalsko veče kada će biti prikazana retrospektiva srpskih SF i horor treš filmova, pod sloganom ,,Treš ili smrt!’’ i najavio da gledaoce na zatvaranju festivala očekuje regionalna premijera filma ,, Shakespeare’s Sh*tstorm’’ Lojda Kaufmana.

Vjekoslav Katušin, producent filma ,,C.L.E.A.N.’’, koji će svetsku premijeru imati u subotu, 17. oktobra u Kombank Dvorani, u sklopu zvaničnog programa festivala, zvanično je otvorio FSFF i poželeo uspešna četiri filmska dana.

Na otvaranju festivala beogradskoj publici premijerno je prikazan film ,,Deathcember’’, internacionalni horor omnibus sa 25 priča. Film predstavlja svojevrsnu kalendarsku antologiju- svaki datum je jedna priča koja se bavi mračnom stranom novogodišnje praznične sezone. Među 25 reditelja iz celog sveta koji su učestvovali u stvaranju filma nalaze se i dva autora iz Srbije- Lazar Bodroža sa segmentom ,,Aurora’’ i Milan Todorović sa segmentom ,,December the 19th’’. Autor specijalnih efekata za Todorovićevu priču je Miroslav Lakobrija, direktor Festivala srpskog filma fantastike.

Festival traje do 18. oktobra i održava se uz uz poštovanje ograničenog broja osoba, strogo pridržavanje i sprovođenje svih protivepidemijskih mera propisanih Uredbom Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.