Četrnaesti Festival srpskog filma fantastike u Beogradu

Festival srpskog filma fantastike, 14. po redu, održaće se u Studentskom kulturnom centru Beograda i Kombank dvorani od 15. do 18. oktobra 2020.

Tokom trajanja festivala biće prikazani kratki i dugometražni filmovi iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, koji se bave najširim spektrom filmske fantastike i horora, nezavisno od produkcijskih uslova i budžeta.
Ove godine za nagradu festivala „Koskar“ u sledećim kategorijama:

najbolji film,
najbolja režija,
najbolji scenario,
najbolji vizuelni efekti,
najbolji film iz regiona (iz zemalja bivše Jugoslavije),
najbolji strani film i
specijalni doprinos filmskoj umetnosti.

O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: Džastin Martel, producent i reditelji Raško Miljković i Dino Julius.

Treće večeri, 17. oktobra, u Kombank dvorani gledaoce očekuje svetska premijera filma „C.L.E.A.N.„, dok će na zatvaranju regionalnu premijeru imati film Lojda Kaufmana „Shakespeare’s Sh*tstorm„.

Drugo veče festivala rezervisano je za srpski SF i horor treš film. Selektor Jovan Ristić kaže da ovo tematsko veče nazvano „TREŠ ILI SMRT!“ predstavlja podsećanje na „remek-nedela“ srpskog SF i horor treša koja su poslednjih 13 godina prikazivana na Festivalu srpskog filma fantastike, a pre toga i na legendarnom Low Fi Video festivalu i Jugoslovenskom festivalu jeftinog filma.

„Treš nam je pokazao da svako može napraviti film koji, ma koliko jeftin i tehnički nesavršen, ne mora biti bezvredan, a može da bude urnebesniji od bilo kakve komedije“, ističe Ristić.

Ekipa filma „C.L.E.A.N.“ predvođena glavnim glumcem Kostasom Mendilorom i producentom Vjekoslavom Katušinom biće specijalan gost ovogodišnjeg izdanja festivala.

U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 17. oktobra, održaće se i sedmi po redu Belgrade Zombie Walk. Šetnja zombija ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima, kažu organizatori festivala.

Festival srpskog filma fantastike (FSFF), osnovan u januaru 2006. godine, prva je manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora. Istovremeno, FSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu koja se posvetila isključivo ovim žanrovima.

Sve projekcije u Studentskom kulturnom centru su besplatne, dok cena karte za premijeru filma „C.L.E.A.N.“ u Kombank dvorani iznosi 400 dinara.